Wat is een minilening?

Er zijn van die momenten dat je wel even iets extra’s kunt gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer je geld nodig hebt voor je studie, een nieuwe televisie of om je kapotte wasmachine te vervangen. Als je van plan bent om maar een klein bedrag te lenen, dan kun je gebruik maken van een minilening. Het biedt je snel wat financiële ruimte en het aanvragen van de lening is heel eenvoudig te regelen.

 

Voordelen van een minilening

De minilening heeft behoorlijk wat voordelen ten opzichte van de traditionele leenvormen. Deze vorm van lenen wint dan ook behoorlijk aan populariteit. Een minilening kun je snel regelen en de kredietverstrekker zorgt ervoor dat het geld binnen zeer korte tijd op je rekening bijgeschreven staat. Soms heb je het geld al na een paar uur in huis. Een minilening wordt daarom ook wel een flitslening of een flitskrediet genoemd. Deze leenvorm is alleen van toepassing op het lenen van kleine bedragen. Het maximale bedrag verschilt per kredietverstrekker. Gemiddeld kun je tot 750,- euro lenen.

Voor het aanvragen van een minilening of microkrediet wordt er meestal geen BKR-registratie gedaan. Het wordt namelijk niet gezien als officiële lening.

 

Geen BKR-registratie

Het BKR is een afkorting voor Bureau Kredietregistratie. Hier worden gegevens opgenomen over afgesloten kredietcontracten, bepaalde leningen, aangevraagde creditcards en andere betalingsachterstanden. Kredietverstrekkers mogen, met wederzijds goedkeuren, een BKR-toetsing afnemen. Wanneer een persoon al teveel betaalachterstanden op zijn of haar naam heeft staan kunnen nieuwe leningen geweigerd worden. Deze registratie is bedoeld om kredietverstrekkers en andere financiële instanties te waarschuwen, maar ook om consumenten te beschermen tegen torenhoge schulden.

Toch wordt een BKR-toetsing vaak gezien als een schending van de privacy. Mensen die geld willen lenen doen dit meestal met gezond verstand en lenen alleen als ze zeker weten dat ze het terug kunnen betalen. Ze zien een BKR toetsing vaak als een hoop gedoe.

Met een minilening omzeil je deze rompslomp.

 

Vereisten voor minilening aanvraag

Per kredietverstrekker kunnen de voorwaarden voor het vertrekken van een lening verschillen.

De meeste instellingen willen dat je minimaal aan de volgende eisen voldoet;

  • Je bent tussen de 21 en 65 jaar
  • Je ontvangt op dit moment geen uitkering
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit en je bent woonachtig in Nederland
  • Je moet een bewijs van inkomen of een recent bankafschrift kunnen laten zien

 

Een minilening dien je wel vaak weer snel terug te betalen en de rente ligt in verhouding vaak hoger dan bij een traditionele lening.

 

Goedkoopste minilening

Omdat iedere kredietverstrekker zijn eigen regelgeving handhaaft kunnen de kosten enorm verschillen. Het is dus verstandig om de leningen met elkaar te vergelijken op basis van rente, administratiekosten en termijnbepalingen.  Je kunt jezelf soms wel tientallen euro’s besparen door het kiezen van de juiste kredietverstrekker.

Je kunt heel eenvoudig online je lening regelen. Met behulp van een aantal simpele stappen en het invullen van een aantal persoonsgegevens kun je al binnen tien minuten je lening geregeld hebben. Ideaal als je echt direct geld nodig hebt en je salaris wordt pas over een aantal weken gestort. Plotselinge financiële tegenslagen vang je hier snel mee op.